Choux tijesto s kvascem: recepti. Tijesto za pržene pite s kvascem
Choux tijesto s kvascem: recepti. Tijesto za pržene pite s kvascem
Anonim

Choux tijesto je odlično za pečenje pita s raznim nadjevima. Sastoji se od jednostavnih sastojaka (šećer, kvasac, brašno), a tehnologija kuhanja je toliko jednostavna da je i kuhar početnik može bez problema savladati. Nakon što pročitate današnji post, naučit ćete nekoliko recepata.

Korisni savjeti

Da biste pripremili lagano i prozračno tijesto za pite, morate zapamtiti nekoliko korisnih savjeta. Prije svega, važno je strogo pridržavati se preporučene doze brašna. Ako pretjerate s ovom labavom komponentom, tijesto će postati pretvrdo.

kremasto kvasno tijesto
kremasto kvasno tijesto

Također je nepoželjno eksperimentirati s razvijenom recepturom. Iznimno je važno strogo se pridržavati preporučenog algoritma radnji. Što se tiče kvasca, podjednako se uspješno mogu koristiti i suhi i živi.

Dvodijelna verzija

Tijesto napravljeno po ovom receptu može se koristiti ne samo za pite, već i za pizzu. Sastoji se od dva dijela. Stoga je važnoprovjerite unaprijed ima li vaša kuhinja sve potrebne sastojke. Za pripremu prvog dijela trebat će vam:

  • Po tri žlice pšeničnog brašna i maslinovog ulja.
  • Čaša kipuće vode.
  • Žličica soli.

Budući da se ovaj recept za kremasto tijesto sa kvascem sastoji od dva dijela, gornji popis treba proširiti. Osim toga, doprinose tome:

  • Tri žumanjka.
  • Čaša tople vode.
  • Jedna i pol žličica suhog kvasca.
  • Oko šest šalica brašna.
tijesto za pržene pite s kvascem
tijesto za pržene pite s kvascem

Voda koja se koristi za pripremu tijesta mora biti zagrijana na trideset i šest stupnjeva. Osim toga, mnoge domaćice koje se odluče kuhati takvo tijesto zanima koliko je grama kvasca u žlici. Stoga ćemo odmah reći da sadrži otprilike 7-11 g masnog sastojka.

Opis procesa

Kao što je gore spomenuto, ova tehnologija je podijeljena u dvije ključne faze. Za pripremu prvog dijela tijesta u jednu zdjelu stavljaju se svi potrebni sastojci, osim tople vode. Sve se to prelije kipućom vodom i dobro izmiješa dok se ne dobije homogena tekuća masa.

koliko grama kvasca u žlici
koliko grama kvasca u žlici

Onda možete nastaviti na drugu fazu. Da biste to učinili, prethodno pripremljeno tijesto za pržene pite s kvascem kombinira se s proizvodima iz drugog dijela recepta. Sve se temeljito mijesi dok se ne dobije mekana elastična masa. Gotova kugla tijesta šalje se u zdjelu, pokrivenaočistite ručnik i očistite pola sata na toplom mjestu. Nakon tog vremena, možete početi oblikovati i pržiti pite.

Mliječna varijanta

Prema ovom receptu možete jednostavno pripremiti bogato prozračno tijesto koje se može koristiti ne samo za pite, već i za druga peciva. Prije nego što započnete postupak, svakako provjerite ima li vaša kuhinja sve što vam je potrebno. Trebali biste imati pri ruci:

  • 750 grama brašna.
  • 125 mililitara vode.
  • Četiri svježa kokošja jaja.
  • Žlica mekog maslaca.
  • 200 mililitara mlijeka.
  • 40 grama kvasca.
  • Prstohvat soli.
kremasto kvasno tijesto bez jaja
kremasto kvasno tijesto bez jaja

Sada kada već znate koliko grama kvasca ima u žlici, bit će vam lakše izmjeriti ih ako nemate kuhinjsku vagu.

Tehnologija kuhanja

Zagrijana voda se ulije u čistu posudu i u njoj se otopi kvasac i čaša prosijanog brašna. Posuđe se prekrije prozirnom folijom i odloži na toplo mjesto gdje nema propuha.

Da bi se dobilo mirisno i prozračno kremasto tijesto od kvasca, pripremljeno tijesto se malo posoli, prelije kipućim mlijekom i dobro umijesi. Nakon toga se dodaju sirova jaja i prethodno otopljeni maslac. Tamo se šalje i ostatak prosijanog pšeničnog brašna. Potonje se mora sipati u malim obrocima kako ne bi pretjerali.

recept za kremasto tijesto s kvascem
recept za kremasto tijesto s kvascem

Ponovo dobro premijesite, pokrijte zdjelu vlažnom, očistiteručnik i poslati na toplo mjesto. Nakon otprilike pola sata dignuto tijesto za pržene pite s kvascem potpuno je spremno za daljnju upotrebu.

Opcija bez tijesta

Posebnu pažnju treba obratiti na činjenicu da se ovaj recept razlikuje od prethodnog ne samo po setu sastojaka, već i po redoslijedu dodavanja. Prije početka testiranja provjerite imate li na raspolaganju sve potrebne proizvode. Ovaj put vaša ostava bi trebala imati:

  • Malo više od četiri šalice pšeničnog brašna.
  • Tri žlice bilo kojeg biljnog ulja.
  • 50 grama kvasca.
  • Žlica šećera.
  • Pola litre vode.

Kako vaše kvasno tijesto ne bi ispalo bezukusno, gornji popis treba malo proširiti. Dodata mu je dodatna žličica soli.

Slijed radnji

U jednoj posudi pomiješajte 50 grama prosijanog brašna, šećer, maslac i sol. Tamo se također šalje čaša kipuće vode i dobro promiješa dok se ne formira homogena masa. Nakon toga, buduće kremasto kvasno tijesto bez jaja se nakratko odloži. To je potrebno da se ohladi na sobnu temperaturu.

sastojci šećer kvasac brašno
sastojci šećer kvasac brašno

U ohlađenu masu dodaje se čaša tople filtrirane vode, izmrvljeni kvasac i ostaci prosijanog pšeničnog brašna. Sve dobro izmiješajte dok se gusto tijesto ne lijepi za dlanove. Zatim se prekrije prozirnom folijom i očisti na toplom mjestu. Otprilike krozdvadeset minuta od tijesta možete klesati pite. Nadjevi su često mljeveno meso, bobičasto voće, voće, krumpir s jetrom, riža s jajetom ili kupus s gljivama.

Quick Choux kvasac za tijesto

Ovaj recept je zanimljiv jer se pite pripremljene po njemu mogu ne samo pržiti na tavi, već i peći u pećnici. Prije nego započnete proces, morate pregledati vlastitu kuhinju na prisutnost svih potrebnih komponenti. Ovaj put trebat će vam:

  • Par žlica šećera.
  • 200 mililitara kipuće vode.
  • Tri žlice suncokretovog ulja.
  • 50 grama prešanog kvasca.
  • Tri žlice pšeničnog brašna za kuhanje.
  • 200 mililitara tople vode.
  • Žličica kuhinjske soli.

Također, trebat će vam još malo brašna za posipanje. Njegova količina ovisi o sorti i mnogim drugim čimbenicima.

Biljno ulje i pšenično brašno se pomiješaju u jednoj posudi. Sve se dobro utrlja, prelije kipućom vodom, promiješa i ostavi sa strane.

Dok se dobivena masa hladi, možete nastaviti na sljedeći korak. U čaši tople vode otopite kvasac i šećer i ulijte u zdjelu s prvo ohlađenom smjesom. Tu se također postepeno dodaje prosijano brašno i tijesto nije previše strmo, lijepi se za dlanove.

Potom se posuda prekrije prozirnom folijom ili čistom salvetom i pošalje na sat i pol na toplo mjesto gdje nema propuha. Za to vrijeme, tijesto s kvascem imat će vremena da se poveća za dva ili triputa.

Preporučeni: